Сезонните заведения най-често нарушават правилата
Агенцията по безопасност на храните започна проверки на магазини, ресторанти, борси и складове за хранителни продукти, както и на фабрики за храни от неживотински произход. Ще бъдат пререгистрирани обектите за търговия с храни и на тези за обществено хранене.
Целта е да бъде изготвен единен актуален национален регистър на всички обекти под контрола на Агенцията за безопасност на храните. В момента e практика заведения, регистрирани като пицарии, да работят като ресторанти, а кафенета да предлагат храна.
Най-големите нарушители са сезонните заведения, които имат и най-голяма посещаемост. На принципа „ден година храни", те трупат печалба, без да инвестират в необходимите помещения за съхранение и приготвяне на продуктите.
По-малките заведения подбиват цените с по-малко разходи за персонал и кухня, а предлагат същото количество ястия, оплакват се собственици на големи ресторанти.
Собственици на малки заведения в Бургас обаче са категорични, че изискването площта на кухнята да определя размера на менюто е абсурдно, тъй като точно здравната инспекция им е разрешила да предлагат и приготвена храна. Никой от тях обаче не пожела да коментира пред камера.
У нас над 120 000 са обектите за търговия на дребно и местата за обществено хранене, които ще бъдат проверени.
Източник: бТВ