Традиционното великденско поскъпване започна
Цените на агнешкото месо на едро и дребно, както и на цяло агне за Великден скочиха с почти една трета за последната седмица. Така цените на едро на цяло агне се движат в диапазона от 10,75 до 13,60 лв./кг кланично тегло, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните.
Най-евтиното агнешко може да се купи в Кърджали, а най-скъпо то се продава в Шумен, където цената на едро на цяло агне е скочила с 44,7 процента. Като цяло обаче от земеделското ведомство отчитат, че е налице тенденция на нарастване на цената в почти всички области в страната с изключение на Варна и София, където се се запазили нивата от миналата седмица.
Във Враца и Монтана скокът на цените на мръвката за Великден е с 25%, а във Видин - с 19,9%. Поскъпването в останалите области е в рамките на 1.5-11.7%.
В магазините на страната цяло агне се предлага на цена на дребно в границите от 11.25 до 14.90 лв./кг кланично тегло.
Най-скъпо е агнешкото месо в Силистра, Разград, Ловеч, Търговище, а най-евтино - в Сливен, Кюстендил, Благоевград.
Цените на агнешкия бут и плешката, и на едро и на дребно, също бележат увеличение спрямо предишната седмица и за областите, за които е налична информация е регистрирано възходящо движение в рамките на 0.8-26.1%