Започват политическите преговори за финансовото спасяване на Португалия.

Лисабон ще преговоря с Международния валутен фонд, Европейската комисия и Европейската централна банка. Крайната цел на преговорите е постигане на споразумение за условията по отпускането на международната финансова помощ, както и по размера на сумата.

Очаква се заемът да бъде в размер на 80 млрд. евро. Смята се, че Лисабон може да изпълни всички свои плащания през април, но не се знае дали ще има достатъчно пари през юни. Договарянето на помощта през май ще гарантира необходимите за страната средства.

"Спасителната тройката пристига в Лисабон". Така в Португалия наричат представителите на трите институции, които трябва да отпуснат финансовата помощ на страната. Двама германци оглавяват европейската делегация - Юрген Крюгер от Европейската комисия и Расмус Рюфер от Европейската централна банка.

Международният валутен фонд изпрати в Лисабон Пол Томсен. И тримата са наясно как се действа при спасителни операции. Те участваха и в преговорите с Гърция.

Португалия е третата държава в Евросъюза, която прибягва до спасителните механизми. През май миналата година Гърция получи от Европейския съюз 80 милиарда евро и 30 милиарда евро от Международния валутен фонд. На Ирландия пък бяха отпуснати 85 милиарда евро.

По време на днешната среща в Лисабон трябва да бъде постигнато споразумение за размера на заема. За следващия месец е насрочена среща на европейските министри на финансите и икономиката. Очаква се на нея да бъде гласувана сумата, която трябва да бъде отпусната на Лисабон.

Източник: бТВ, BNT