Щатските индекси регистрираха понижение вчера, след като международната рейтингова агенция Standard & Poor's (S&P) понижи своята перспектива по рейтинга на САЩ от стабилна на отрицателна.

Индексът на сините чипове Dow Jones загуби 1.14% от стойността си, или 140 пункта, до ниво от 12 201.60 пункта, а широкият S&P 500 се понижи с 14.5 пункта, или 1.1%, до ниво от 1 305.14 пункта.

Спадът на индексите във водещата световна икономика повлече и азиатските индекси.

Индексът, следящ представянето в региона - MSCI Asia Pacific Index загуби 1.2% от стойността си до 134.04 пункта, като пет бяха губещите позиции срещу всяка регистрирала повишение.

От началото на годината индексът е загубил 1.5% от стойността си, на фона на ръста от 3.8% за широкия щатски индекс и 1% за Stoxx Europe 600 Index.

Азиатските компании се търгуват при съотношение цена-очаквана печалба от 13, на фона на 13.4 за щатските индекси и 10.9 за европейските такива.

Японският Nikkei 225 намали стойността си с 1.2%, а хонконгският индекс с 1.3%. Сред най-губещите бяха китайските индекси, като Shanghai Stock Exchange Composite Index се понижи с 1.9%.

Пониженията се очаква да продължат, като фючърсите на щатските индекси сочат нови загуби. Тези на широкия индикатор се търгуват на отрицателна територия с 0.5%.

След понижението на перспективата за щатския рейтинг, водещата световна икономика рискува да загуби своята степен ААА.

От S&P заявиха, че съществува една трета шанс рейтингът на щатската икономика да бъде занижен в следващите две години.

Петролът с доставка през май прекъсна печелившата си сесия и регистрира сериозно понижение, като загуби 2.3% от стойността си до ниво от 107.38 долара за барел.

Въпреки понижените перспективи за кредитния рейтинг, доларът регистрира сериозно повишение спрямо еврото. Единната валута поевтиня до 1.4230 рано тази сутрин, в следствие на възобновените опасения за дълговата криза в Европа, свързани с Гърция.