Конкурсът за избор на нов изпълнителен директор на НЕК най-вероятно ще бъде обявен днес или утре, съобщи днес енергийният министър Трайчо Трайков. По думите му, той ще започне веднага след като бъдат обявени критериите и изискванията. "Кандидатури се надявам, че ще има много и качествени, защото има голям брой хора в България, които има опита и ерудицията да се справят с тази работа", каза още Трайков.

Той за пореден път коментира очакванията на българската страна спрямо това, която трябва да направи консултантът по "Белене". "Това, което очакваме от HSBC до 1 юни, е абсолютно изчерпателен и детайлен анализ на това, какво ние очакваме от другата договаряща се страна и какво те очакват от нас. (...) До 1 юни ще има яснота по отношение на това кой какво е свършил или не е свършил, с какво е закъснял и какво е направил предварително", каза той.

Министър Трайков днес участва в икономически форум, посветен на конкурентоспособността и усвояването на средствата от ЕС.

"Нашият анализ показва, че не повече от 500 000 души в България работят в сектори с висока добавена стойност. Най-добрият ни шанс да се приближим към позицията на средно европейска държава е свързан с намирането на начини за изпреварващо развитие", заяви той.

Трябва да се концентрираме в секторите с висока добавена стойност, категоричен е Трайков.

Следващата седмица МИЕТ ще представи втората част на своя икономически анализ, който е свързан с географски обвързани политики за развитие.

Фокусирането върху клъстери за IT- аутсорсинг, чистите и биотехнологиите, индустриите свързани със здравето, имат потенциал да утвърдят България като лидер в иновациите през следващите 10 години, сподели министърът.

Той отчете, че по ОП "Конкурентоспособност" към 31 март тази година са изплатени 462 млн. лв. което е над 20 % от целия бюджет на програмата, сключени са 959 договора за 949 млн. лв. Над 50 % от бюджета на програмата е в процес на изпълнение като сумите са договорени, изплатени или за тях са обявени процедури. През тази година се планира да се отвори целия бюджет на програмата.

Министърът цитира и класификацията на Световния икономически форум.

Според последните данни от края на миналата година, България попада сред страните със средно икономическо развитие. Общо сме на 72 място по инфраструктура, държавни институции, образование и здравеопазване, но сме на 95 място по иновативност.

България е на 76 място по качество на първоначалното образование и на 67 място по качество на висшето и професионалното образование.На 45 място сме по достъп до интернет в училище.

"Обезпокоителен е резултатът по отношение на качеството на завършващите висше образование - 135 място, по отношение на функционирането на пазара на стоки и услуги сме на 82 място. Най - притеснителни са позициите ни по отношение на публичните разходи за подкрепа на земеделски производители т.е, че са големи в сравнение с БВП -137 място, по отношение на ефективност на антимонополното законодателство сме на 114 място.

По отношение на пазара на труда сме на 58 място, като основните причини за доброто класиране са ниските разходи, свързани с прекратяване на трудовите отношение, на базата на процент на жени, които участват на пазара на труда сме на 35 място, постижение, което никой не може да ни отнеме", каза Трайков.

Източник: БГНЕС