Австралийският долар се повиши до нов исторически рекорд, съобщи форекс сайтът Fx1.bg. Това се случи преди изнасянето на данните за производствените цени в Германия и тези за продажбите на жилища в САЩ.

Валутата на Австралия се повишава за втори пореден ден спрямо щатската след данни за ръст на цените на австрийския износ, което е поредно основание за повишение на лихвите в страната.

Австралийският и новозеландски долар поскъпнаха и спрямо йената, в следствие на поскъпването на суровините.

Спрямо долара австралийската валута поскъпна до нова най-висока стойност от 1.0599, на фона на нивото й на търговия от 1.0526 късно снощи по време на щатската сесия. Рано тази сутрин тя се разменя на нива от 1.0580.

Тя се повиши с 1% спрямо йената до 87.79 йени за един австралийски долар. Новозеландския долар пък поскъпна с 0.5% спрямо щатския.

Очакванията са днес производствените цени в Германия да регистрират повишение от 0.8% през март, след повишение от 0.7% през предходния месец.

Покупките на съществуващи жилища се очаква да са се повишили с 2.5% през изминалия месец, след спада им с 9.6% през февруари.

Износните цени в Австралия са се повишили с 5.2% за трите месеца до март, показват статистически данни. Резултатът превиши средните очаквания на анализаторите за 5% ръст.

Специалистите прогнозират, че австралиецът ще се задържи на високи нива, като дори не изключват по-нататъшното му повишение. Причината е очакванията цените на суровините да продължат да се повишават, както и нивата на лихвите в страната.

За изминалия месец той се е повишил с 4.5% спрямо кошница от 10 основни валути.

Златото се повиши до нов рекорд при ниво от малко над 1 500 долара за унция, а цената на петролът с доставка през юни добави близо 1% към стойността си до нива малко над 109 долара.