Дизелът да поевтинее с 20 ст. за литър от 30 до 60 дни очакват превозвачите като резултат от мерките, които договориха с правителството за поевтиняване на горивата. Стачки срещу високите им цени засега няма да има. Това обясни на пресконференция Миролюб Столарски, председател на Асоциацията на превозвачите

Вчера премиерът Бойко Борисов се срещна с работната група, която търси начини за намаляване цената на горивата, после преговорите с превозвачите продължиха във финансовото министерство.

Транспортните фирми били заинтересовани да ползват биогориво. Ще бъдат разширени и възможностите за директен внос на горива, но още не е ясно как това ще се осигури технически.

Ще бъдат разширени възможностите за директен внос на горива от превозвачите при плащане на акциза и строг контрол за контрабанда.

Мерките предвиждат на камиони и автобуси от трети страни, влизащи у нас, да се налагат различни екотакси, които МРРБ ще актуализира.Сега таксите не отчитат големината на камионите. Те ще бъдат диференцирани и според това колко превозните средства вредят на околната среда.

Ще се въведе ограничение до 550 литра гориво, с което автомобили влизат в България. Целта е те да бъдат стимулирани да зареждат у нас.

Източник:Фокус, БТА