Принц Чарлз е най-дълго чакащият в британската история наследник на трона, след като чака да наследи кралица Елизабет II от 59 години, два месеца и 14 дни.

Само броени дни преди неговият най-голям син принц Уилям да се ожени за университетската си любов Кейт Мидълтън, Чарлз подобри рекорда, поставен от прапрадядо му крал Едуард VII Сакскобургготски.

Принцът стана наследник на трона, след като майка му, тогава принцеса Елизабет, наследи престола, за да стане кралица на 6 февруари 1952 г.

Едуард VII се ражда като претендент на трона на 9 ноември 1841 г., когато майка му, кралица Виктория, вече заема този пост.

До времето, когато застава на престола, след като майка му си отива от този свят на 22 януари 1901 г., той е бил претендент за трона в продължение на 59 години, два месеца и 13 дни, срок, който Чарлз прескача днес.

62-годишният Чарлз е бил само на три години, когато става наследник на трона. Той обаче може да изчака известно време, докато стане монарх.

Кралица Елизабет отбелязва 85-я си рожден ден утре, а майка й доживя до 101 години. Като най-голям син на Чарлз, Уилям, който се жени на 29 април, е втори по ред за наследяване на престола.

Източник: БГНЕС