„Търговията през седмицата ще премине под знака на финансовите отчети за дейността на публичните компании. Голяма част от тези данни се очаква да бъдат оповестени през следващите няколко дни и нищо чудно да видим поне малко по-голяма активност на инвеститори и спекуланти", коментира Гено Тонев, Инвестиционен консултант в УД Юг Маркет Фонд Мениджмънт, за Profit.bg.

Освен това традиционните за сезона обявления за общи събрания на акционерите често пъти предизвикват раздвижване в търговията, поради наличието на съществени новини в някои от предвидените точки от дневния ред, добави експертът.

„Подобни корпоративни събития изненадаха вече пазара през миналата седмица, след като Каолин и ЕМКА обявиха, че планират увеличение на капитала си за сметка на натрупаните печалби и резерви", припомни Тонев. „В силните години на нашия пазар инвеститорите обожаваха т.нар. „безплатни акции" и често пъти цената на засегнатите дружества излиташе с десетки проценти нагоре в дните след новината. Естествено, вече не сме 2007 година, а и всички май разбраха, че безплатните акции, освен че не променят нищо във фундамента, някой ден излизат прекалено скъпо на собствениците си".

„Иначе, пазарът ни едва ли ще намери сили да разкъса "оковите" на текущата консолидация и в този смисъл не очаквам сериозни промени в индексите на седмична база. Малко по-високи обеми на търговия обаче са възможни, тъй като финансовите отчети със сигурност ще накарат поне спекулантите да ги „отиграят", каза в заключение Гено Тонев.

Индексите на БФБ-София се представиха разнопосочно през миналата седмица, като стойностите на SOFIX и BG REIT намаляха с 0.27% и 2.18%, съответно. Индексът BG 40 нарасна с 1.21%, а BG TR30 добави 0.53% към стойността си.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!