Прокопаването на тунела, през който над 480 афганистански затворници избягаха вчера на свобода, е изключително сложен строителен проект и е заобиколено от редица неизвестни. Засега се знае, че тунелът е изкопан от съучастници на затворниците, които копали отвън.

Инцидентът обаче може да има сериозни последствия, тъй като с настъпването на пролетта се очаква нова голяма офанзива.

Дългият 350 м тунел е бил прокопан от къща, разположена извън периметъра на затвора. Тунелът свършва под циментовия под на една от килиите, в политическото крило на затвора.

Около самото прокопаване има много неизвестни. Няма обяснение как е постигната толкова висока точност при прокопаването, че да се достигне под конкретна килия в политическото крило на затвора. В крайната точка били използвани метални тръби със заварени дискове в двата края, чрез които с помощта на автомобилен крик е била разбита дебелата 10-15 см циментовата плоча под килията.

Остава неясно също как 480-те затворници са успели да преминат през отвор с диаметър около метър за по-малко от пет часа, без да бъде забелязано голямо движение около къщата, в която е началото на тунела и която е в зоната на пряка видимост от затвора.

След прокопаването тунелът бил миниран, затова все още разследващите инцидента не могат да проникнат в него.

Предполага се, че тунелът е бил изграден за около пет месеца. Разследващите твърдят, че сред избягалите затворници има около стотина полеви командири на средно ниво, които са сериозно попълнените в редиците на въоръжената талибанска съпротива.

Досега афганистанските власти са заловили едва 26 от избягалите. Според източник от охраната на затвора властите разполагат с биометрични данни на всички избягали, което вероятно ще улесни идентифицирането на поне част от оказалите се на свобода затворници.

През 2008 г. от същия затвор избягаха около 1000 души, след като камион с експлозиви се вряза в единствения портал към охранявания комплекс.

Източник: bTV