Четири млрд. евро ще бъдат инвестирани в Турция за строителството на газопровода "Набуко". Той ще пренася природен газ от Каспийския басейн за Европа през Турция, България, Румъния, Унгария и Австрия.

Строителството ще започне през 2012 година, едновременно във всички страни, през които ще минава тръбата. След това ще бъдат съединени отделните трасета.

Това заяви говорителят на консорциума "Набуко" Кристиян Долезал на пресконференция. По думите му, има достатъчно източници за захранването на "Набуко". "Даже само в Азербайджан има достатъчно газ. В Ирак също има богати източници. От страна на Туркменистан също има желание да снабдява. Не може и дума да става за недостиг на газ", каза той.

Според Кристиян Долезал, в Турция е отбелязан значителен напредък в подготовката за строителството. "В Турция специално трасето на Набуко ще се строи паралелно на енергийни трасета на "Боташ", турската национална енергоразпределителна компания. И понеже това ще бъде един коридор, който е познат, затова считаме, че строителството на турска територия ще приключи бързо. Най-дългото трасе на проекта ще минава през Турция затова ще бъдат инвестирани 4 млрд.евро.", каза говорителят на "Набуко".

Според турските източници, строителството на проекта ще създаде трудова заетост на турските енергийни компании. Планира се да бъде създадена трудова заетост за около 4 хиляди души.

Източник: БНР