Населението на света вероятно ще премине бариерата от 7 млрд. души на 31 октомври, а до края на века ще достигне 10 млрд. или повече, показва проучване на ООН.

Докладът разкрива също, че населението на света в средата на века ще бъде по-голямо от предвиденото в последната прогноза и ще достигне 9.31, вместо 9.15 млрд. души. Съставителите посочват като причина по-ниската смъртност и по-високата раждаемост от очакваното, предаде Ройтерс.

Новата прогноза за достигането на рекордните 7 млрд. през тази есен се базира на изчисления по сегашните тенденции. В доклада на Фонда на ООН за населението (ФНООН), озаглавен "Преглед на перспективите пред световното население 2010", се прогнозира, че до 2100 г. населението на Земята ще бъде около 10.1 млрд. души. Ако раждаемостта се увеличи с половин дете на жена обаче, населението може да достигне близо 16 млрд.

Представители на ООН подчертават, че прогнозата им се основава на хипотезата, че през столетието средната раждаемост ще намалява.

Въпреки това, засега изглежда твърде малко вероятно броят на населението да се стабилизира, отбелязва директорката на ФНООН Ханя Злотник.

В края на април преброяването на населението в най-многолюдната държава - Китай, показа, че през 2010 г. то се е увеличило до 1.34 млрд. души или с 5.9% за последните 10 г.

Преброяването у нас пък показа, че у нас населението намалява и в момента българите са 7.3 млн.

Източник: БТА