В продължение на десет години САЩ предлагат награда - първоначално от 25 млн. долара, а след това 50 млн. долара, за информация, която да позволи залавянето на Осама бин Ладен. Сега когато той е обезвреден и убит, остава отворен въпросът кой ще получи парите, ако изобщо някой ще ги получи?

Бин Ладен бе първият в списъка на най-търсените престъпници на ФБР, но всъщност не ФБР предлага наградата, а Държавният департамент, който има специална програма за възнаграждаване на ценна информация, която ще помогне за залавяне на терористи.

През по-голямата част от времето Департаментът предлагаше награда от 25 млн. долара за залавянето на Осама. Към нея, синдикатът на американските пилоти Airline Pilots Association и асоциацията на въздушните превозвачи Air Transport Association допълниха всеки по 1 млн. долара.

Фондът на Държавния департамент вече е платил над 100 млн. долара на 60 информатори за сведения за различни престъпници, между които и синовете на Саддам Хюсеин. Той обича да прави реклама около дейността си, но всяка конкретна информация за „печелившите" е защитена.

На въпрос ще получили някой наградата за обезвреждането на бин Ладен, говорителката Таня Поуел само потвърди, че наградата вече не е в сила, тъй като терористът е убит, но отказа всякакви подробности.

А как се получава наградата?

Не можете просто да застанете пред входа на Държавния департамент и да кажете: „Знам къде е Осама, дайте ми парите".

Първо трябва щатска агенция за разследване, като ЦРУ например, да ви посочи като информатор, който й е дал ценни сведения. Не трябва да сте цивилен или военен държавен служител.

След това специална комисия проучва номинацията.

Ако я одобри, я изпраща на държавния секретар, а той решава дали да я одобри и каква сума ще бъде отпусната.

Така че, ако някой ще бъде награждаван, парите които ще получи, може да са и повече от обявените.

Кой има шанс за наградата за бин Ладен?

Според американските власти голяма част от сведенията са получени от затворници от Гуантанамо. Имат ли шанс те да получат парите?- Никакъв, защото сведенията са получен при разпит.

Остава въпросът има ли някой друг, който да е дал сведения. Има дори слухове, че терористът е предаден от вътрешен човек. Но и да има такъв, след милиардите, които САЩ изхарчиха в кампанията, наградата би била капка в морето.