Най-големият хеджфонд за търговия със суровини в света Clive Capital отчита загуби от над 400 млн. долара в резултат на резкия спад в цената на петрола през миналата седмица, пише Financial Times.

Базираният в Лондон Clive Capital, който управлява 5 млрд. долара на своите клиенти, е най-големият от няколко големи хеджфонда, които понасят сериозни загуби след неочакваните разпродажби на пазарите в края на миналата седмица.

Други фондове, между които и Astenbeck Capital, се смята, че са отчели двуцифрени загуби по портфейлите си в процентни пунктове, според инвеститори.

Размерът на загубите показва, че дори и най-добрите инвеститори в суровини са били изненадани от корекцията. Това беше един от най-големите еднодневни спадове в историята.

В писмо до инвеститорите от петък Clive Capital съобщава, че отчита загуба от 8.9% за седмицата, след "необичайни" движения в цената в четвъртък. От ръководството на Clive казват, че трудно могат да обяснят какво е причинило "унищожението" на пазарите на суров петрол.

Някои фонд мениджъри постепенно заемаха позиции за корекция, но скоростта и мащабът на спада в цената на петрола, хвана повечето фондове, в това число и Clive, неподготвени. При най-ниската си цена в петък от 105.15 долара за барел петролът от сорта Брент отчиташе над 16 долара спад за два дена.

Разпродажбите от четвъртък започнаха с прибирането на печалби от страна на инвеститори на дребно и нетрадиционни инвеститори, което от своя страна предизвика автоматични разпродажби от страна на фондове и ускори срива в цената. Корекцията означава, че Clive в момента отчита отрицателна доходност от началото на годината, след добро представяне през първите четири месеца.

Повечето фонд мениджъри обаче продължават да бъдат бичи настроени и очакват цените на суровините да продължат да нарастват.

Хеджфондовете, инвестиращи в суровини са свикнали с подобни волатилни движения. Въпреки сривове като последния, Clive носи средно 27% доходност годишно на инвеститорите си.