Интересът към търгуваните на БФБ-София финансови инструменти се изпари, а търговията замря отново. Последният път, когато пазарът ни навлезе в подобна фаза, тя продължи месеци. Дали обаче можем да очакваме промени още през тази седмица, това коментират експерти от капиталовия пазар у нас:

Николай Ваньов, брокер, Инвестбанк

Изгледите за тази седмица са за продължаване на добре познатата ни изчаквателна позиция и изключително вял интерес към търговията на БФБ. За това свидетелства и липсата на осезаемо активизиране на инвеститорите, въпреки положителните отчети на компаниите за първото тримесечие на тази година.

По-активна търговия очаквам по позициите на ПИБ, Еврохолд България и Неохим, които определено привличат интереса на инвеститорите. Що се отнася до дългосрочните перспективи за ръст, оставам силно оптимистично настроен към компаниите от индустриалния и производствения сектор - Неохим, компаниите в портфолиото на Стара Планина Холд и др. Интересни както във фундаментална, така и в спекулативна светлина, са дружествата на Булгартабак-Холдинг.

Негативен признак на пазара е поредното връщане на търговията в изключително тесни граници, без никакъв показател за бъдеща посока и при отсъствие на инвеститорски интерес. Въпреки това оставам оптимист като цяло за ръста на БФБ, но с важната добавка - инвеститорите, които биха взели участие в този ръст, трябва да демонстрират железни нерви и огромно търпение на фона на текущото развитие на пазара.

Николай Грънчаров, ръководител отдел „Брокерски услуги", Емпорики банк България

Случващото се на БФБ е меко казано скучно и малко разочароващо. След доброто начало на годината се стигна до познатата ситуация с липса на ликвидност, малко на брой сделки, липса на реакция от страна на инвеститорите при излизане на много добри новини - пълен застой.

Финансовите отчети за първото тримесечие на годината донесоха известни изненади, положителни и отрицателни, но това слабо се отрази в цените на акциите. Въпреки това смятам, че рано или късно пазарът ще оцени правилно добрите резултати на борсово търгуваните компании. Кога ще се случи това е трудно да се прогнозира.

Моето мнение е, че това летаргично и скучно настроение на БФБ с малки изменения в цените на акциите ще се запази до излизането на консолидираните отчети в края на месеца.

Виолета Кръстева, инвестиционен консултант, Капман Асет Мениджмънт

През предстоящата седмица отново няма да има изненади. Ще наблюдаваме познатата картина - скромни обороти и вяла търговия. Индексите ще са с минимални изменения. Седмица се очертава и бедна откъм корпоративни събития или нещо, което би могло да доведе до раздвижване на борсовата търговия, като единственото изключение ще бъде обнародването на процедурата за приватизация на Булгартабак Холдинг АД.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!