Турция остава най-предпочитаната от българите чужда дестинация за почивка през лятото и тази година, казват от туроператорските фирми. Причината е, че на сравнително изгодна цена човек получава пълен пакет - път, спане, храна и пиене по няколко пъти на ден.

7 нощувки със закуска в хотел в Кушадасъ например струват 286 лв. на човек (вкл. и пътят) в периода до края на май и след средата на септември. В разгара на сезона цените са по-високи - тридневен пакет "ол инклузив" излиза около 400 лв., но той включва ядене и пиене на корем. Според български туроператори, които работят на турския пазар, това лято може да се намерят много изгодни оферти. Причината е опитът на държавата и местния бизнес да привлекат досегашния туристопоток от Египет и Тунис и да "избият" намалението в цените с обема нощувки.

Гърция е другата любима задгранична дестинация на българите, предпочитана от по-индивидуалния тип туристи. Това лято цените няма да се различават драстично от миналата година въпреки увеличеното ДДС, защото правителството в Атина свали двойно секторния данък, обясняват български туроператори.

Традиционно гръцките курорти се смятат за по-скъпи от турските. В по-слабия сезон - до 7 юни и след 15 септември, цената на нощувка "ол инклузив" за тричленно семейство в една стая е 156 евро в четиризвезден хотел на остров Корфу. Не липсват и предложения за средния нашенец - на остров Тасос може да се намери нощувка със закуска в хотел 2 звезди за 17 евро на човек. Транспортът до там и обратно обаче си осигурявате сами.

Най-модерната балканска дестинация за западноевропейците в момента е Хърватия. Затова и цените там са по-солени, казва Христо Попов, собственик на софийска туроператорска фирма. Изборът обаче е голям - от суперлуксозен курорт с всички екстри, през уединение на остров с фар в морето до скромна почивка в селце край морския бряг.

В къща на остров или нос в морето, която е служела за подслон на фараджията, могат да се настанят между 2-ма и 6-има души, които да платят максимум 1000 евро за седмица престой, дава пример с конкретна оферта Попов.

Индивидуалните екскурзии и пътувания в чужбина са за предпочитане пред груповите, смятат по-опитните пътешественици. "Много е трудно 48 души от един автобус да имат единно мнение или желания - за спирки или забележителности. А ако туристите са по-малко от 40, екскурзията вече не излиза изгодна", обясняват туроператори.

Сам или със семейството си, можеш да изкараш наистина прекрасно - на железопътно пътешествие из Бавария или в обиколка на замъците на Лоара с велосипед например. Специално за френските замъци маршрутът е разделен на участъци и човек може да избере по-кратка или по-дълга обиколка. Фирмата осигурява спането, велосипеда и всичко, което пожелае туристът.

Не е задължително неколкодневният престой в известен европейски град да ви излезе скъпо. Семейство с 1 или 2 деца може да си наеме апартамент в центъра на Париж за около 70 евро на вечер, във Флоренция се намират квартири по 17 евро на човек. При по-дълъг престой хазяите често правят и отстъпки. Всички разполагат с кухня, така че човек спокойно може да спести от ресторантите в полза на историческите забележителности.

От друга туроператорска фирма дават пример с 9-дневна почивка в Барселона през април на тричленно семейство, която излязла по 270 евро на човек, включително самолетните билети. Тези изгодни оферти обаче означават ранно планиране - в случая билетите са купени в края на октомври.

Индивидуални екскурзии спокойно може да организирате и самостоятелно, чрез най-популярните сайтове за резервации. Тук съветът е - доверете се на най-използваните сайтове, доказали истинността на рекламните си оферти, и които няма да ви дръпнат предварително пари от кредитната карта. С достатъчно време за ровене в мрежата няма начин да не попаднете на изгодна промоция.

Източник: в. Труд