Централната банка на Великобритания завиши средносрочната си прогноза за инфлацията до малко под 2% в майския си отчет за инфлацията, подготвяйки почвата за вдигане на лихвата през ноември, информира Reuters.

Тримесечните прогнози на банката се базират на предположението, че пазарните лихви нараснат до 0.8% през последното тримесечие на 2011 г. и достигнат 1.0% в началото на 2012 г.

От банката заявяват, че краткосрочната перспектива за инфлацията се е влошила и че инфлацията на потребителските цени вероятно ще достигне 5% в краткосрочен план поради по-високите енергийни цени.

"Има сериозна вероятност инфлацията да достигне 5% по-късно тази година и през 2010 г. е по-вероятно да остане над таргета на банката от 2%".

Преди доклада на банката парични пазари очакваха първо вдигане на лихвата с четвърт процентен пункт в началото на 2010 г., въпреки, че много икономисти прогнозираха подобен ход по-рано.

Централната банка остави основната си лихва на ниво от 0.5% от март 2009 г., но деветчленната Комисията по парична политика е разделена от месеци за това дали лихвата трябва да вдига. Трима от членовете и през април гласуваха за повишение.