500 лева на апартамент са минималната гаранция, за да може държавата да вложи средства в подготовката на проекти за саниране на жилища, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

Вчера стана ясно, че фирми за управление на проекти ще помагат безплатно на желаещите да санират жилищата си с европейски средства. По схема по оперативна програма "Регионално развитие" 50% от стойността на санирането на жилището ще се отпускат безвъзмездно, а останалата сума ще осигурят собствениците. Има идея всеки собственик да внесе 500 лв. гаранция.

Тези 500 лева не се губят, обясни днес Плевнелиев пред журналисти преди началото на кръглата маса "Лидери на бъдещето", организирана от Българския форум на бизнес лидерите.

Ако хората след това се откажат, те ще си ги получат обратно, коментира той. Концепцията ще бъде - който пръв е дошъл, отговаря на условията, взима парите, уточни министърът, защото предвидените пари ще стигнат за ремонт на едва 500 стари сгради.

"Хората още от сега могат да се подготвят и да знаят, че от тях единственото, което се изисква, е да могат да съберат половината от сумата. Останалото ще дойде от държавата, плюс като бонус енергийно обследване, структурно обследване. Няма как да е по-изгодно.

Тези 500 лв. не се взимат от хората, не се конфискуват, но те са елементарната гаранция, за да може държавата да налива пари в подготовката на проектите", каза още Плевнелиев и добави, че останалото било "бонус" от държавата.

По думите му в началото на юни ще бъде готова окончателната схема за саниране на многофамилни жилищни сгради в страната.

На 10 юни схемата ще бъде разгледана от Комитета за наблюдение на „Регионално развитие" в ЕК и чак тогава ще започнат да се правят първите стъпки и подготвянето на разписани правила, по които ще се изпълни.

По нея са отделени 63 млн. лева. Идеята е тази година чрез обществена поръчка да се изберат не по-малко от шест фирми, които да имат представители - поне по един човек, в 36 града. Тези частни компании ще консултират хората при свикването на общо събрание, при авансовото набиране на 500 лева на апартамент и едва след като средствата са събрани, започват строителните работи по санирането на сградата.

Компаниите ще получат средствата си за услугата, ако проектът за саниране бъде доведен до успешен край и сумата ще е процент от реализирания проект

Използвани са материали на БТА и Фокус