Ню Йорк остава най-добрият за живеене град в света, показва годишното проучване на консултантската компания Knight Frank сред 40 мегаполиси.

Както и при предишните си проучвания компанията оцени политическото влияние, икономическата активност, качество на живота и интелектуалния живот и влияние. През тази година 16 града се изкачиха в класацията, а 14 загубиха позиции.

Най-много размествания предизвика икономическата ситуация. Преминаването на икономическата мощ от Запад на Изток се изрази в това, че осем от тринадесет градове, които се изкачиха по този показател, са в Азия, начело с Шанхай и Куала Лумпур.

Ню Йорк остава най-добрият град за живеене в света, заемайки първо място по икономическа активност и световно влияние.

Най-силно политическо влияние, разбираемо, има Вашингтон.

Най-високо качество на живот предлага Париж.

А самата челна десетка се подреди така:

1. Ню Йорк

2. Лондон

3. Париж

4.Токио

5. Брюксел

6.Лос Анджелис

7.Сингапур

8.Пекин

9.Торонто

10. Берлин

Превъзходството на западните градове е подложено на все по-силно предизвикателство от страна на развиващите се центрове на деловата активност в страни като Китай, Индия, Бразилия и Русия. С най-добри перспективи са Москва, Мумбай и Сао Паулу.

Господството на Ню Йорк и Лондон ще продължи още дълго, като те ще си разменят първото място. Едва след около 10 години те ще се сблъскат с конкуренцията на Пекин и Шанхай, а Мумбай ще е седмият най-голям финансов център.

В резултат- градовете в Европа ще слизат все по-надолу в класацията.