"Гражданска отговорност" да се купува от всеки активен шофьор, а не за колата, искат застрахователи. Така много по-добре ще може да се премери рискът от катастрофи и цената на полицата ще бъде адекватна на поведението на съответния водач.

"Най-логично е всеки шофьор и евентуален ползвател на автомобил да си има застраховка", каза пред БТА изпълнителният директор на "Булстрад" Румен Янчев.

Той даде пример с трагедията в Симеоновград, където загинаха шест деца. В този случай колата е била собственост на баща, който я е преотстъпил на сина си.

Той пък от своя страна я дава на свой близък, който причинява фаталната катастрофа. Ако "Гражданска отговорност" се купува от шофьора, лесно ще се въведе системата "Бонус-Малус", при която примерните шофьори ще плащат по-евтина полица, а агресивните и причиняващи катастрофи - по-скъпа, стана ясно от думите на Янчев.

Той допълни, че между 30 и 40% от цената на застраховката ще зависи от типа автомобил, но по-голямата част от сумата ще се формира от рисковия профил на шофьора. На подобно мнение е и шефът на "Бул Инс" Стоян Проданов.

Той допълни, че в момента е много трудно да се установи рисковият профил на колата при купуване на "Гражданска отговорност".

Особено, ако колата е продадена 2-3 пъти за година и е карана от няколко души. "Тази практика е широко разпространена в другите държави и по-скоро нашата система е изключение", каза Проданов.

Той допълни, че сред застрахователната гилдия у нас подкрепят идеята застраховката да се купува за шофьора, а не за автомобила. Имаме една кола, но и тримата в семейството сме с книжка, не можем да плащаме за "Гражданска" за всеки от нас, коментират обаче гражданите.

Източник: в. Стандарт