Икономиката на Еврозоната е нараснала с по-бърза скорост от очакваната в началото на тази година, като годишната стойност на БВП е достигнала най-високо ниво за последните 3.5 години. Подкрепа е оказал стабилният икономически ръст в Германия и Франция.

По предварителни данни на Евростат, брутният вътрешен продукт на еврозоната е нараснал с 0.8% през първите три месеца на годината. През четвъртото тримесечие на 2010 г. растежът беше само 0.3%, като дейността в сектора на строителството пострада най-сериозно заради студения декември.

Брутният вътрешен продукт на Германия регистрира скок от 1.5%, много повече от прогнозите на икономистите. През последното тримесечие на 2010 г. германската икономика нарасна само с 0.4%.

Растежът във Франция също беше значителен - 1% през първото тримесечие спрямо 0.3% в предишните три месеца. Той също е по-голям от прогнозите и е най-високият от средата на 2006 г.

Растежът в Холандия е бил 0.9%, а в Австрия - 1%.

Италия обаче е постигнала растеж от едва 0.1%.

Растежът в Испания, която беше особено засегната от международната финансова криза и спукването на балона на недвижимите имоти, остава умерен въпреки лекото повишение от 0.3% след 0.2% в последното тримесечие на 2010 г.

Икономиката на Гърция, която среща огромни дългови и икономически проблеми, въпреки помощта от ЕС и МВФ, е нараснала с 0.8%, което е първото тримесечно покачване за повече от една година.

Междувременно Европейската комисия потвърди прогнозите си за икономически растеж за тази и следващата година в еврозоната, но повиши очакванията си за инфлацията. Комисията продължава да прогнозира растеж на БВП от 1.6% тази година и 1.8% догодина. Тя обаче очаква инфлацията тази година да нарасне до 2.6%, въпреки че в началото на март прогнозираше растеж от 2.2%. През 2012 г. темпът на повишаване на цените на потребителските стоки трябва се очаква да се забави през 2012 г. до 1.8% спрямо прогнозираните преди това 1.7%.

По-добрите данни най-вероятно ще засилят очакванията, че ЕЦБ ще повиши основната лихва отново скоро, въпреки задълбочаващия се проблем с дълга в някои страни-членки и въпреки факта, че Португалия се е върнала към рецесия.