Посетете и страницата ни във Фейсбук

Странно е колко много обекти могат да се превърнат в жилище. Компания за недвижими имоти реши да анализира пазара, за да определи най-необичайните сгради, които се предлага да се превърнат в уютно домашно огнище. Сред тях се оказаха фарове, мелници, ЖП- гари и бункери.

Според анализаторите предлагането на такива сгради се е увеличило значително в кризата, от една страна- защото понякога е по-евтино да се преустроят такива сгради вместо да се купи стандартна нова къща, от друга- защото те лесно могат да се превърнат в необичаен хотел.

Така в американския щат Ню Джърси се предлагат два фара: Great Beds Light (1880- на снимката горе) и Romer Shoal Light (1898- на снимката долу). По правило и двата ще бъдат продадени на аукцион с начална цена 10 000 долара и стъпка за наддаване- 5 000 долара. Крайните цени на подобни обекти се колебаят в широк диапазон- от 27 000 до 260 000 долара.

В Европа предложения за фарове за реконструкция се появяват изключително рядко, при това на цена, значително надвишаваща тази в САЩ. Например морски фар в Уелс се предлага за 1.25 млн. паунда. Той има шест спални и е напълно ремонтиран.

Подобни предложения има още в Ирландия, Великобритания, Хърватия и скандинавските страни.

Във Франция, в Поату-Шарант се предлага вятърна мелница с площ 30 кв. м и 20 дка земя. Стойността на имота е 130 000 евро. Във Великобритания за подобно предложение искат половин милион паунда.

Но по отношение на мелниците няма по-добра оферта от Португалия. Там за 23 500 евро се предлага воденица, при това работеща, с двуетажен дом към нея и винарска изба.

Сред останалите европейски предложения има такива за изоставени църкви, часовникови кули, абатства и манастири, които местните власти не могат да си позволят да поддържат.

Такъв е случаят с методистка църква в графство Йрокшир, предлагана за 125 000 паунда. Имотът от 1880 г. бил частично преустроен с две спални, прекарани били канализация, вода и газ, в задния двор бил обособен паркинг. Разбира се, да не пропуснем и голямата срая за молитви.



Посетете и страницата ни във Фейсбук