Логично е да станем свидетели на нови банкови консолидации, каза Асен Ягодин, председател на управителния съвет и изпълнителен директор на Българска банка за развитие по време на форума „Шумът на парите".

От една страна имаме повишени изисквания за капиталова адекватност, а от друга - намаляващата рентабилност, която едва ли ще бъде овладяна и през тази година. Банките са притиснати от високата цена на ресурса, а не може да си позволят допълнително увеличаване на цената на кредитите, което снижава процента на маржина. Ако не бъдат намерени допълнителни източници на доход, печалбата ще остане на ниски нива, а тя в същото време се изяжда от новите проблемни кредити.

Не на последно място, конкуренцията между банките е толкова изострена, че на някои от участниците ще им е трудно да постигнат дори и нулеви резултати, а вече има и такива с отрицателни. Всичко това им дава стимул да търсят консолидация, според Ягодин.

Консолидациите може да дойдат и по линия на външни фактори. Много по-мащабни такива процеси текат отвъд България.

При всички положения обаче, консолидациите ще доведат до оптимизация и повишаване на ефективността на банковия пазар в България.

„Шумът на парите" 2011 се реализира благодарение на: ПОК Доверие, Emporiki Bank, MetLife, KIA Motors, MKB Unionbank, БенчМарк Финанс, Енемона и Джони Уокър.

Медийни партньори на събитието са: insurance.bg, DarikFinance.com, econ.bg, infostock.bg, news.bg, money.bg, Darik Radio, imoti.net, EBF TV, сп. Мениджър, сп. Enterprise, сп. Prime Time, сп. Yachting & Lifestyle, Градът Медиа Груп.