Най-голямото интернет IPO от Google насам вчера съвпадна със спад в цените на петрола, което в крайна сметка допринесе за ръст на щатския фондов пазар, информира AP.

Цената на акциите на социалната мрежа за бизнес контакти LinkedIn скочи със 109% до 94.25 долара за брой в първия ден след като започнаха да се търгуват на Нюйоркската фондова борса. На дебютът на LinkedIn се гледа като на предвестник на това какво би станали с другите социални мрежи, чиито акции се очаква да започнат да се търгуват на борсата в следващата година. Сред кандидатите за публичен статут са Twitter, Zynga и най-голямата социална мрежа Facebook.

LinkedIn приключи вчерашния ден с P/E съотношение 554, което напомня на акциите на интернет компаниите по време на дотком балона от края на 90-те години. За сравнение средното съотношение цена на акция/печалба на технологичните компании в индекса S&P 500 като Apple Inc. и Google Inc. е 15.

В крайна сметка вчера индекса Dow Jones нарасна с 45.14 пункта, или 0.4%, до 12 605.32 пункта. S&P 500 добави 2.92 пункта, или 0.2%, до 1 343.60 пункта, докато технологичният Nasdaq се повиши с 8.31 пункта, или 0.3%, до 2 823.31 пункта.

Цената на петрола вчера отново падна под 100 долара за барел. Цената на се е понижила с около 13% от началото на май като част от разпродажбите при суровините на фона на опасенията, че ръстът на щатската икономика се забавя. Въпреки ръстът при LinkedIn опасенията около икономиката натежаха на пазара вчера.

Вчера стана ясно, че продажбите на жилища в САЩ намаляват, перспективата за бъдещата икономическа активност беше занижена за първи път от юни 2010 г., а подразделението на Федералния резерв във Филаделфия обяви, че индексът на производствената активност за региона се понижава до най-ниското си ниво от октомври насам.

Разнопосочните новини потвърдиха вижданията на инвеститорите, че икономическият растеж може да остане слаб в следващите месеци. Доходността на 10-годишните щатски облигации беше нараснала до 3.24%, след положителните данни от пазара на труда, но след това падна до 3.17%, или под нивото си от сряда. Доходността на държавните облигации нараства когато инвеститорите очакват по-голям икономически ръст.

Пазарът вчера отвори с ръст, след като от Министерството на труда на САЩ обявиха, че броят на първоначалните молби за помощи при безработица е паднал с повече от очакваното. Индексите обаче изтриха част от повишенията, след като три негативни доклада за икономиката бяха публикувани след това.