Великобритания е подкрепила кандидатурата на френската министърка на финансите Кристин Лагард за следващ ръководител на МВФ след оставката на Доминик Строс-Кан, обвинен за "сексуално посегателство" в Ню Йорк.

"От гледна точка на заслуги, вярвам, че Кристин е очевидната кандидатура за МВФ, затова Великобритания ще я подкрепи", заявява в комюнике британския финансов министър Джордж Осбърн. "Тя показа тази година лидерски качества на международно равнище като председател на министрите на финансите на Г-20. Тя е освен това поддръжник на изпадналите в трудна финансова ситуация страни с тежък дефицит", подчерта Осбърн.

"Подкрепяме я, защото е най-добрият кандидат за поста, но лично аз смятам също, че ще е много добре да видим за пръв път жена начело на МВФ", добави британският министър. Съобщението на министъра на консерваторите е насочено и срещу бившия лейбъристки премиер Гордън Браун, който се смяташе за възможен наследник на Строс-Кан.

55-годишната Лагард е смятана за фаворит в надпреварата за поста за ръководител на Международния валутен фонд, информира БГНЕС.