НДК ще бъде включен в забранителния списък за приватизация, заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков по време на парламентрания контрол в отговор на въпрос относно проектите за бъдещото развитие на НДК на депутатите Стефан Данаилов и Антон Кутев от Коалиция за България.

„Точно в управлението на творческите стопански дружества стана приватизацията на паркинга на НДК, както и голяма част от магазините на първия етаж на НДК, каза Дянков.

Частичната приватизация е започнала и е свършила".

Вицепремиерът допълни, че разпореждането на МС за образуване на еднолично акционерно дружество с държавно участие в капитала "Национален дворец на културата - Конгресен център София" ЕАД - София не е било спешно, а наложително.

Същевременно от стенограмата от заседанието на правителството в сряда, публикувана на сайта на правителството, става ясно, че премиерът е настоял пред главния секретар на Министерски съвет Росен Желязков включването на НДК в забранителния списък да бъде разгледано извънредно.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев коментира, че подземният гараж на НДК е продаден изцяло. „Ако подземният гараж е продаден изцяло, което очевидно е факт и тези, които са го направили, са лишили държавата от възможността един лев да вземе, НДК е непродаваемо.

Който и да обяснява, каквото и да обяснява, говори пълни глупости. НДК е непродаваемо, защото хората няма къде да паркират. Нито един собственик на недвижимост няма да вложи един лев в нещо в центъра на София, на което някой му е откраднал и безобразно продал подземен гараж за 2000 коли. Така че ви го казвам с най-голямото си възмущение като човек, че НДК е непродаваемо", заявява Плевнелиев.

Решението НДК да влезе в забранителния списък ще бъде взето „на подпис", решават министрите. „Направете го на подпис, веднага да влезе в парламента, за да се приключи тази тема. Не стига, че са го опоскали реално, защото в центъра на града - да продадеш подземния гараж - ами ще ни слагат на нас вина", казва Борисов.

Министърът на културата Вежди Рашидов отбелязва: „Гаражът е една малка част от това, което е продадено. В НДК са продадени всичките централни подлезни подходи, магазини и куп офиси. Те не само че са продадени по времето на господин Софиянски, те са препродавани няколко пъти. Разбира се, големият пай е гаражът, в който има място за 2000 коли. Както Плевнелиев каза, едно, че НДК е непродаваемо, второ, никой никога не е казвал, че НДК ще се приватизира и това не бива да се допуска".