Парламентарната група на Коалиция за България излезе с декларация относно равнището на безработицата. Лидерът на БСП и председател на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев поиска думата за декларация веднага след като премиерът Бойко Борисов отговори на въпрос на Синята коалиция за енергийните доставки за България и зависимостта от Русия.

Сергей Станишев заяви в декларацията на Коалиция за България: Безработицата надхвърля 12%. Това ни поставя с рекорден ръст на безработицата в целия ЕС. Липсата на цялостна правителствена политика. 20% ли ще чакате да достигне безработицата, за да предприемете нещо.

От средата на 2009 година, безработицата е нараснала два пъти и този темп е много по-висок от този в Испания. На 256 хил. души е нараснал броят на обезкуражените лица. Когато съберем данните, става дума вече за 18% от българските граждани.

Всеки един от трима младежи е без работа. На път сте да се унищожат жизнените шансове на цяло едно поколение.

Резултатите от работата на правителството в социалната сфера - тотален крах. Данните са категорични. Правителството дойде с ясно послание за въвеждане на ред, а се получи обратен резултат.

Самите работодатели признават, че сивата икономика надхвърля 50%.

Проблемите на заетостта стават неглижирани. Показателен е фактът на изследване на Световната банка, че повече от две трети от българските домакинства едва свързват двата края, 7% гладуват.

Станишев попита - защо се отхвърлят мерките, които се предлагат от опозицията.

Липсва смислена и формулирана политика на пазара на труда, която да предотврати разрастването на безработицата, посочи Станишев.

Той посочи, че 100 водещи експерти са заменени и сменени с „калинки" верни на ГЕРБ.

По думите му - предлага се пакт за финансова стабилност и промяна на Конституцията - когато правителството заяви, че до 2013 година няма да има увеличаване на доходите, тази политика искате да я прехвърлите на следващото правителство. Това ние няма да приемем, категоричен бе Станишев.

Източник: Фокус