Енергийният министър Трайчо Трайков каза, че най-вероятно ще трябва да представим на руснаците нов проект на договор за АЕЦ "Белене":

След като консултантите прегледаха този договор, те казаха: "Това не е договор за централа, която трябва да работи на пазарен принцип. Това е договор между две държави, които се разбират ние ще правим ядрена централа, осигурено е финансиране и ясно е, че там ще текат пари". И това е.

Трябва да се върнем в началото на лабиринта и вероятно да представим нов проект на договор", обобщи Трайков.

Трайков беше категоричен, че договор за доставка на руски газ ще има, когато "Булгаргаз" и "Газпром" постигнат съгласие по параметрите му:

Много е важно, когато се планира да се вземат предвид всички процеси, които са в развитие и събития, които ще се случат в бъдещето. Такива събития, които са важни за нас, са влизането в експлоатация на междусистемната връзка с Гърция.

На практика през 2014 година ние ще сме свързани вече и с газа от Азербайджан, който можем да получим.

Надяваме се да се открият нови количества в шелфа ни в Черно море. След няколко години се надяваме да е ясно и дано да е положителен резултатът с шистовия газ. Така че, според мен, споразуменията трябва да са вариантни, да ни дават възможност да реагираме".

Източник: БНР