Четири банки, опериращи в Румъния, една от които с дял от над 5% от пазара, очакват да бъдат купени през 2012-2013 година, според официални изявления на техните мажоритарни акционери, пише румънското финансово издание ZF.ro.

Четирите банки са - Volksbank, RBS, ATE Bank и MKB Romexterra, всички от които собственост на чуждестранни финансови институции.

Общата сума на активите на четирите финансови институции възлиза на около 8.5% от банковата система на северната ни съседка към края на миналата година, спрямо 10% през 2008-ма година.

Продажбите се налагат предвид на твърде пренаселения банков пазар, където оперират над 40 финансови институции.

Австрийската финансова институция Volksbank обяви плановете си да се откаже от операциите си в региона, а от RBS планират продажба на неосновни активи.

Гръцката ATE Bank възнамерява да излезе от бизнеса си в страната, предвид на плановете си за преструктуриране на своя бизнес, прието от Европейската Кoмисия.

Унгарската MKB иска да продаде звеното си Romexterra до края на 2013-та година, предвид на факта че румънското звено генерира загуба в размер на 153 млн. евро през изминалата година.

Значително се различава историята на звената, които ще бъдат продавани.

Докато Volksbank бе една от институциите основателки на ипотечния пазар, силният ръст на банката се оказа непостоянен. RBS все още е насочила своите усилия към корпоративни клиенти, като генерира печалби и в годините на кризата.