Свободният пазар на ток е единствената дългосрочна перспектива за България, заяви днес заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев при откриването на конференцията "Либерализация на енергийния пазар - какво означава това за бизнеса", състояла се днес в столичния хотел "Шератон".

Добрев очерта основните стъпки в реализирането на концепцията за електроенергийна борса. През юли започва тестването на търговската платформа, а реалната работа по новия пазарен модел за търговия с електроенергия трябва да започне през следващата година, посочи заместник-министърът. Според Добрев наличието на свободен пазар с достатъчна ликвидност и участие на повече производители би следвало в дългосрочна перспектива да доведе до намаляване на крайната цена на електроенергията.

В момента едва около 27% от търговията в страната се осъществява по изискванията на свободния пазар, съобщи Делян Добрев.

Като недостатъци на свободния пазар той посочи липсата на публична референтна цена и на почасови графици в регулираната част на пазара, определянето на цените на балансиращата енергия на база на методология, която отчита регулираните цени на производителите, липсата на друг доставчик на балансираща енергия, освен НЕК и липсата на реална конкуренция на балансиращия пазар при предлагането на балансираща енергия.

„От 1 юли 2007 г. всички потребители в ЕС трябваше да могат да избират свободно доставчика на ток и газ. При нас за момента пречките са по-скоро административно-технически, тъй като за да участва едно домакинство на свободния пазар, то трябва да се включи в т. нар. балансираща група.

Правилата за балансиращите групи и структурирането им, които ще бъдат към различните енергийни търговци - това се забави във времето. Забави се и създаването на електроенергийна борса", подчерта Георгиев.

По думите му домакинствата няма да бъдат задължени да отидат на свободния пазар. Те ще могат да изберат и да останат при доставчика си на регулирани цени, като статутът им ще бъде на т.нар. защитени потребители.

Към февруари 2011 г. реални сделки на пазара по свободно договорени цени сключват шестима производители, 66 потребители и 34 търговци на електрическа енергия. Общото количество електрическа енергия, продадено на свободния пазар, е около 1.1 млн. мегаватчаса.

Добрев посочи, че бъдещият пазарен модел за търговия с електроенергия ще функционира на база двустранни договори, а също ще има и пазар на принципа "ден напред", пазар в рамките на деня, пазар на балансираща енергия, пазар на допълнителни и спомагателни услуги и форуърден пазар.

Борсата е само елемент от цялостната промяна на пазарния модел, каза още Добрев. По неговите думи вече са изготвени и публикувани нови правила за търговия с електрическа енергия. В проекта за изменение на Закона за енергетиката е предвидено администрирането на пазара да се извършва от ЕСО по силата на допълнителна лицензия. Ще се промени и критерият за определяне на групата "защитени потребители".

Заместник-министър Добрев посочи още, че по силата на подписания меморандум между България и Румъния ще се осъществи обединяване на пазарите на двете страни.

Източник: БТА