След валутния борд и обсъждания в момента фискален борд вицепремиерът Симеон Дянков предложи ограничения и за администрацията. Това става с одобрени днес от кабинета проектопромени в едноименния закон.

Новите разпоредби предвиждат обща численост на персонала, установена в устройствените им актове към момента на влизането на закона в сила, да не може да бъде увеличавана. Числеността на общинските администрации ще се определя от общинските съвети, предвиждат още промените в закона.

Според последния доклад на Министерството на финансите за заетостта в края на 2010 г. служителите на държавна и общинска издръжка са били 106 150 души. Само в централната държавна администрация заетите са 61 528 души. През 2001 г. общо чиновниците са били 88 071 души, а държавните чиновници - 42 987 души.

Министерство на финансите даде срок до края на май мерките по оптимизация на администрацията във всички министерства да бъдат изпълнени на 100%.В същото време по данни от НОИ за осигурените лица през 2010 г. вместо да намалява, държавният апарат се разраства.

Източник: БТА, БНР, Правителствена информационна служба