Една от водещите компании в България на пазара на бързи потребителски заеми - Изи Асет Мениджмънт АД, известна повече като Изи Кредит, започна дейност и в Румъния, където планира да инвестира минимум 12 млн. евро през следващите три години. Подразделението на българското дружество вече получи лиценз от румънските власти и предстои да отпусне първия си кредит в страната, информираха от компанията.

Навлизането на румънския пазар е част от стратегията на дружеството за разширяване на бизнеса на външните пазари. Румъния се определя като изключително перспективен пазар със своето 22-милионно население и големия брой домакинства, немалко от които все още имат затруднен достъп до финансови услуги. Тя е и втората чужда страна, в която Изи Кредит регистрира свой филиал. От 2 години и половина българската компания развива успешна дейност и на украинския пазар. В Украйна дружеството разполага с 18 офиса и за нея работят над 350 кредитни консултанта.

И в Румъния компанията ще се придържа към бизнес модела си в България и Украйна - отпускане на бързи заеми в дома на клиентите чрез кредитни консултанти. Основният продукт, който ще предлагат на румънския пазар, е еквивалент на популярния в България малък потребителски заем на компанията - Easy Credit, но ще е с търговска марка iCredit, която българското дружество използва и в Украйна. Кредитите ще са в местна валута - леи, като ще отпускат за суми от 200 до 5000 леи.

Централният офис на Изи Кредит в Румъния ще е в Букурещ. Скоро се очаква да бъде открит и първият регионален клон на компанията - в град Плоещ, намиращ се на 60 км от столицата.

С откриването на свои филиали в Украйна и Румъния Изи Асет мениджмънт АД се превърна и в една от малкото български компании в сектора на небанковите финансови институции с дейност на външните пазари.