Индексът на сините чипове SOFIX наруши традицията си от последните години да се повишава през май, като през изминалия месец загуби 2.3% от стойността си.

За сравнение средното изменение през петия месец на годината през предходните пет години възлизаше на 1.9%, след подобно повишение през април.

Въпросът, който може би интересува инвеститорите в началото на юни, е какво да очакват през май. Историята не е много положителна за този месец.

През изминалите пет години шестият месец на годината е донесъл за индекса средна загуба от 2.6%, което прави месеца четвъртият най-лош за показателя.

Ако се задълбочим малко повече обаче, може би перспективите пред инвеститорите не са чак толкова лоши.

Основание за това ни дава графичният анализ на индекса, където ясно се открояват изключително силни нива на подкрепа в близост до настоящите.

След като очаквано индексът бързо достигна ключовото ниво от 450 пункта в началото на годината, то се оказа непреодолимо и го връща надолу при всяко негово доближаване.

Малко е вероятно да станем свидетели на понижение на показателя под 400 пункта, което е основно изискване за затвърждаване на средносрочно възходящия тренд.

Всъщност подкрепите на индекса в диапазона между 400-420 пункта би следвало да възпират всеки по-нататъшни набези.

Нива на индекса близки до посоченото психологическо ниво е възможно да са съпровождани от покупки и бързото му оттласване от тях.

Като цяло движението на SOFIX през последния месец може да се приеме като консолидация след един ръст, направил индекса ни един от водещите по повишение в световен мащаб.

В тази насока по-нататъшно възобновяване на възходящото движение може да се очаква при пробиви на най-високото ниво, достигнато при първата фаза на ръст, което стои при 450 пункта.

Такъв пробив и превръщане на посоченото ниво в подкрепа ще са гаранция за насочване и тест на 500-те пункта, което е напълно възможно да се случи през август.

Именно този месец е най-добър в исторически план за индекса на сините ни чипове, като през последните шест години той е носил доход за инвеститорите в размер на малко над 7.5%.

Промяна на всички тези очаквания за възход би могла да настъпи само при трайно понижение и задържане на индекса под психологическите четиристотин пункта. И макар да разглеждаме този вариант, като относително малко вероятен, то той би следвало да доведе до светване на червена лампичка за инвеститорите и потенциален тест на дъното при 340 пункта.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи.