Две големи компании от цигарения бранш - "Бритиш американ табако" (БАТ) и японската "Джапан табако", са купили документи за участие в конкурса за "Булгартабак".

До края на миналата седмица заявилите интерес кандидати са общо петима. Трима от тях са консултанти и засега няма яснота кой стои зад тях.

Срокът за закупуване на документи изтича на 9 юни, а до 4 юли ще стане ясно кои от кандидатите отговарят на изискванията и могат да подадат оферти. Такива ще се приемат до 28 август.

Конкурсът за холдинга бе обявен в края на април и стартира официално на 10 май, когато бе обнародвано решението за това.

До участие се допускат стратегически и финансови инвеститори. При представянето на условията от агенцията за приватизация обясниха, че завишените условия към първите се покриват от големите в бранша, а при предварителния сондаж интерес е заявен от "Джапан табако", корейската КТ&G и "Филип Морис".

БАТ не бе сред спряганите кандидати. Компанията бе на крачка да купи три от фабриките на холдинга през 2005 г. за 200 млн. евро, но оттегли офертата си с официален мотив "усложнена политическа обстановка". От финансовите кандидати предварителен интерес е заявен от 3-4 компании.

Българско участие може да има само в тази категория Изискванията към стратегическите инвеститори - над 20 млрд. къса цигари, произведени през последната година, и приходи от продажби над 1 млрд. евро за всяка от последните 3 г., не се покриват от частните фабрики в Пловдив и Стара Загора.

Финансовите кандидати пък трябва да имат над 30 млн. евро собствен капитал и за всяка от последните 3 г. да са управлявали активи за над 1 млрд. евро.

Основна тежест в офертите бе дадена на изкупуването на тютюна, което породи критики за непазарна процедура. От надзора на агенцията преди време обясниха, че целта е да се гарантира изкупуването на български тютюн за определени срокове и цени, а така да се запази единственият поминък на 300-400 хил. души.

Източник: в. 24 часа