Утре подписваме политическо споразумение за „Набуко", вдига се проектът на най-високо ниво. Това каза премиерът Бойко Борисов на конференция за българо-американските търговско-икономически отношения.

През тези две години във времето на най-тежката финансово-икономическа криза България запази най-ниските данъци в ЕС, не натовари бизнеса, не се плъзна по плоскостта на други страни от ЕС с увеличаване на ДДС и други данъци, със строга фискална дисциплина, напомни премиерът .

Той изрази увереност, че с промяна в Конституцията във връзка с Пакта за стабилност, ще успеем да гарантираме всички инвестиции в бъдеще в България.

„С Пакта за финансова стабилност искаме да гарантираме, че няма да дойдат популисти, които за една години да похарчат парите. Имаме съседи - можем да видим какво се случва по улиците им там, всеки ден по новините", заяви Борисов.

Когато мечката скача в чуждия двор, ще дойде и в твоя, не можем да бъдем спокойни, но именно това показва разликата - строга фискална политика, добър инвестиционен климат, заяви още премиерът.

България трябва да направи така, че да е атрактивно място да се инвестира.

Инвеститорите, било големи или малки, не само се вглеждат в България за инвестиции, но като цяло гледат към Европейския съюз, подчерта от своя страна американският посланик в България Джеймс Уорлик. По думите му - няма заместител на човешкия контакт.

Уорлик заяви, че страната ни вече има най-привлекателната данъчна политика, има квалифицирана работна ръка, но не може да се остави само на това и трябва да изтъква своите предимства пред други страни.

През 2011 година ще видите, че САЩ отново ще са най-големият инвеститор в България, имаме доверие на България, каза американският посланик.

Уорлик каза, че представителите на фирмите биха могли да помислят какво биха могли да инвестират в България. По думите му - най-голямата ВиК фирма в САЩ се управлява от българи. Посланикът каза, че водил разговор с директора й - защо не помислят по някакъв начин да върнат инвестиции в България.

Министър-председателят Бойко Борисов откри конференция на тема „Нови перспективи в търговските и икономически отношения между САЩ и България". Форумът се организира от Американската търговска камара в България съвместно с Търговската служба към посолството на САЩ у нас и ще се проведе в столичния хотел „Хилтън".

През първата част на конференцията ще бъдат представени основните акценти от срещите и разговорите с потенциални инвеститори от САЩ, проведени по време на едноседмичната обиколка в Съединените щати на американския посланик у нас Джеймс Уорлик и посланик Елена Поптодорова.

Втората част на конференцията ще разгледа визовия режим със САЩ и по-специално бизнес визите - от практическа и юридическа гледна точка.

Източник: Фокус, Правителствена информационна служба