Председателят на групата финансовите министри на страните от еврозоната Жан-Клод Юнкер заяви, че получавал смъртни заплахи от гърци. В южната ни съседка са силно непопулярни икономическите мерки, които Европейският съюз и Международният валутен фонд налагат на страната, за да й отпуснат кредит за преодоляване на дълговата криза.

Получавам много писма от гърци, включително със смъртни заплахи, каза Юнкер.

Колкото повече са приватизациите, толкова по-малко лишения ще бъдат налагани на гърците с най-малки доходи, каза още люксембургският министър на финансите. Няма да постигнем добри резултати, ако гръцките политически сили не изградят съгласие помежду си, добави той.

Гърция е затънала в тежка дългова криза и не може да получи рефинансиране от финансовите пазари, които искат непосилно високи лихви.

Миналата година Европейският съюз и Международният валутен фонд й обещаха кредит от 110 млрд. евро за три години, но при условие, че въведе драконовски икономически мерки, за да оздрави държавните финанси.

Сега Гърция поиска ново външно финансиране, но ще трябва да засили контрола над разходите и да направи значителни бюджетни съкращения.

Източник: бТВ