Престижният приз „Банка на годината" ще бъде връчен на 6 юли и за четиринадесети пореден път финансовият елит на България ще определи първенците сред банките в България, съобщиха по този повод за Profit.bg от организатора на събитието „Асоциация Банка на годината".

Годишните банкови награди ще бъдат връчени на 6 юли (сряда). Финансовият, политически и бизнес елит в страната ще се събере, за да отличи първенците в банковия сектор в 6 отделни категории: пазарен дял, ефективност, динамика на развитието, банка на клиента, чуждестранен банков клон и големият приз - Банка на годината.

За седми пореден път големият победител ще получи статуетката си лично от президента на България Георги Първанов.

Победителите се определят от комитет от финансови експерти сред които Андрей Пръмов, президентът на КРИБ Огнян Донев, проф. Валери Димитров - председател на Сметната палата, Мария Шишкова - президент на Българския форум на бизнес лидерите, Мария Георгиева - директор на Международния банков институт, Владимир Ташков - изпълнителен директор на фондация Буров, Васил Велев - председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Саша Безуханова, Валентин Панайотов, Максим Бехар, Ертан Кара, Силвия Пенева и др.

Призът „Банка на клиента" се определя чрез гласуване на сайта на „Асоциация Банка на годината" и на сайтовете на медийните партньори. Profit.bg е медиен партньор на събитието.

Новото тази година е категорията - награда на Тайния клиент. „Асоциация Банка на годината" направи мащабно проучване на качеството на работата във фронт офисите на банките по маркетинговата система Таен клиент. Проучени са 520 клона на банки в страната, а такова изследване се прави за първи път в България.

Наградите са учредени през 1992 година и за своята четиринадесет годишна история критериите са се променяли и усъвършенствали заедно с развитието на банковата система в България. Голямата награда е печелена през годините от Банка за земеделски кредит, Българска Пощенска банка, Булбанк, Първа Инвестиционна банка, Райфайзенбанк България, Банка ДСК, Обединена българска банка, УниКредит Булбанк.

„Почти всяка година забелязваме следната тенденция - след като наградим с големия приз една банка, на следващата тя обикновено печели избора на потребителите и става „Банка на клиента" - споделя Валентин Панайотов (вторият от ляво на дясно на снимката), учредител на „Асоциация Банка на Годината". „За нас това е безспорен успех и дава легитимност на конкурса" - добавя още дългогодишния издател на в. Пари.

Четиринадесетото поред връчване на наградите „Банка на годината" се осъществява с щедрата подкрепа на „Коника Минолта", ПОК „Доверие", „Уестърн Юнион", „Камор Ауто" и „ДиЕйчЕл Експрес".