За пръв път в България по автомагистрала Струма ще се полага ограда за зайци и надлез за мечки, както в Гърция. Това каза пред журналисти в Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ) министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

Плевнелиев отбеляза, че е виждал магистрали в Холандия, които са прави и равни, а в същото време са изградени „едни мостове, едни чудесии". Той увери, че това ще се прави вече и в България.

Мостът за мечки е бил предвиден, защото се е оказало, че те не се чувстват комфортно в тунелите.

„Чак сега разбрах, че мечките въобще не са влизали в тунела при ГКПП „Илинден", който строихме с години за 50 - 60 милиона лева", коментира министърът.

На надлеза за мечки ще бъдат засадени специални храсти, специални бабуни ще бъдат поставени и всичко това е част от проекта за АМ „Струма". По думите на Плевнелиев - друга част от проекта е цялата автомагистрала да бъде оградена.

„Наричат я заешка ограда, защото се оказва, че зайците копаят основите на оградите, слагани до момента", добави министърът. Оградата ще бъде с бетонна основа.

„Заложили сме в нашата „Библия" Лот 1 на АМ „Струма" да бъде договорен най-късно до началото на месец август, когато да стартира и изпълнението - до септември, най-късно. Този срок трябва да бъде спазен", заяви Плевнелиев. Той каза, че лотът е малък - около 16.7 км, бюджетът е около 50 млн. евро, така че отново се залага традиционната цена за изпълнение от около 3,2 млн. евро на линеен км. „Това не е труден участък, защото е прав - от село Долна Диканя до Дупница", коментира регионалният министър.

Източник: Фокус