Шакил О'Нийл е един от най-запомнящите се играчи в историята на баскетбола. Професионалната му кариера се простира на 19 сезона с 6 отбора: Orlando Magic, Los Angeles Lakers, Miami Heat, Phoenix Suns, Cleveland Cavaliers и Boston Celtics.

Откакто се оттегли от професионалния спорт, баскетболът се е променил и днес малко отбори могат да се похвалят с такива открояващи се играчи.

Ако Шакил беше предложен в IPO през 1992 година, колко щеше да струва сега, се питат от Investopedia.com.

Orlando Magic

Отборът е формиран през 1989 г. и има три последователни сезона на загуби. Когато Шак се присъединява през 1989 г. отборът има статистика от 70 победи, 176 загуби и 28% коефициент на победи.

Още в първия си сезон Шак е определен за най-добър нов играч в NBA. 2 години по-късно те играят на финал в NBA, след само 6 сезона от създаването си. В следващата година достигат до полуфиналите.

През 4-ия сезон на Шак в отбора статистиката им има 208 победи и 120 загуби. Феновете се стичат да гледат мачовете на отбора заради него. Когато напуска, техният процент победи спада от 73% на 55%.

През 1996 г. Шакил се присъединява към Lakers. В отбора е и Коби Брайън. Lakers печелят NBA през 2000 г., 2001 г. и 2002 г.

През 2004 г. О'Нийл подписва с Heat. През 2006 отборът печели първата си титла. Така О'Нийл има общо 4 титли в NBA.

Статистика

Той бе обявен за най-ценен играч в NBA през 2000 г. и участва в 15 „отбора на звездите". Има златни медали от Световното първенство по баскетбол през 1994 г. и от Олимпийските игри през 1996 г.

Той е син чип

През кариерата си Шак е спечелил над 292 млн. долара само от баскетбол, като е най-добре печелещият в този спорт в историята.

Приходите му от реклами варират в годините, но се знае, че през 2010 е спечелил 15 млн. долара от договорите си с Pepsi, Kraft Foods, Burger King, Comcast, Reebok и Radio Shack.

От 1996 насам е продал и милиони маратонки от серията Dunkman and Shaq. Освен това се е появявал в много филми, музикални клипове, ТВ програми, издаде и рап албум.

От всичко това излиза, че Шак е спечелил над половин милиард долара през кариерата си. Не е зле за момче, родено в Ню Джърси и израснало без баща. С популярността си той е допринесъл и за увеличаване на билетите за NBA, както и за увеличаване на продажбите на сувенири.

От всичко това можем да заключим, че Шак е толкова ценен за отбора си, колкото е Стив Джобс за Apple. За съжаление няма как да узнаем точната му цена, защото на борсата няма акция, Шакил О'Нийл, която да си купим. Ако имаше обаче, тя със сигурност щеше да е добра инвестиция.