За първи път е регистриран спад в личния рейтинг на премиера Бойко Борисов, сочат данните от национално представително проучване на "Алфа рисърч". Проучването е направено сред 1012 пълнолетни чрез стандартизирани интервюта по домовете на анкетираните.

Одобрението на правителството спада до 19 процента а неодобрението се повишава до 41 процента и така, макар и с малко, започва да доминира над неутралното отношение. Положителните оценки за премиера Бойко Борисов намаляват с пет на сто - до 35 процента, а отрицателните бележат ръст от шест на сто - също до 35 процента.

Пет месеца преди местните и президентски избори, правителството събира 19 процента положителни оценки, 41 - отрицателни и 40 неутрални. С това продължава тенденцията на спад в подкрепата на кабинета, коментира управителят на агенцията Боряна Димитрова.

Ако днес имаше избори, за ГЕРБ биха гласували 24 процента от избирателите, при 26 на сто през февруари, сочат данните на "Алфа Рисърч".

БСП стабилизира и леко подобрява позициите си. Намаляват декларираните намерения за подкрепа на ДПС и слабо се повишават тези за "Синята коалиция". Лидерите на "Синята коалиция" също губят част от доверието към себе си - най-вече на избирателите от големите градове в активна възраст.

28% считат, че е добре Борисов да се кандидатира за държавен глава.

66 на сто са на мнение, че той трябва да остане министър-председател. 33% виждат в такава кандидатура поемането на нови по-високи отговорности, но 66 на сто смятат, че това е бягство от отговорностите на премиер в страната.

Лидерите на всички основни политически сили бележат спад в доверието. Изключение в тази тенденция прави лидерът на БСП, който има лек ръст в личния си рейтинг - 16 процента. Най-значим е спадът при Волен Сидеров, чиято подкрепа намалява от 10 на 6 процента.

Най-голям е спадът в рейтинга на Мирослав Найденов до 14 процента. Покачване на отрицателните оценки има и при Трайчо Трайков. Лек спад бележат и крайните критични оценки за Симеон Дянков, който продължава да е министърът с най-малко подкрепа сред гражданите.

Безспорен фаворит сред министрите в кабинета е Росен Плевнелиев, който който досега неизменно се оценява като най-успешния министър. С подобряващи се позиции и положителни оценки сред избирателите са Николай Младенов, Цветан Цветанов, Томислав Дончев, Свилен Нейков и Сергей Игнатов, според Димитрова.

В края на мандата намаляват както най-големите привърженици на президента Георги Първанов - до 28 процента, така и критиците му - до 27 процента, сочат данните от проучването.

Източник: bTV