През периода януари - април 2011 г. износът на България за трети страни се е увеличил с 48.6% спрямо съответния период на предходната година и надвишава 4.9 млрд. лева, съобщават от НСИ.

Основните търговски партньори на България са Турция, Сърбия, Русия, Република Македония и Китай, които формират 48.2% от износа за трети страни. Значително нараства износът за ЮАР, Индия и Канада. Спад е отчетен при износа за Сирия, Перу, Сингапур, Обединените арабски емирства, Иран, Индонезия и Албания.

През април 2011 г. износът за трети страни нараства с 31.3% спрямо същия месец на предходната година и е 1.3 млрд. лева.

Вносът на България от трети страни за първите четири месеца на 2011 г. се е увеличил с 31.6% спрямо съответния период на предходната година и възлиза на 5.7 млрд. лева (по цени CIF). Най-голям ръст бележи вносът от Казахстан, Обединените арабски емирства, ЮАР, Сингапур, Египет и Албания. Най-голямо намаление се наблюдава при вноса от Перу и Канада.

През април 2011 г. вносът на България от трети страни се увеличава с 13.8% спрямо същия месец на предходната година и достига близо 1.6 млрд. лева.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с трети страни за периода януари - април 2011 г. е отрицателно и достига 762.2 млн. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и възлиза на 349.4 млн. лева.

През април 2011 г. външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) с трети страни е отрицателно и достига 298.6 млн. лева.

Износът на България за трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през първите четири месеца на 2011 г. в сравнение със същия период на предходната година се е увеличил в преобладаващата част от секторите. Най-голям ръст е отбелязан в секторите „Минерални горива, масла и подобни продукти", „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход" и „Артикули, класифицирани главно според вида на материала". Спад се наблюдава при износа от сектор „Разнообразни готови продукти, н.д.".

При вноса от трети страни най-голям ръст е отчетен в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти", а най-нисък - в сектор „Необработени сурови материали, негодни за консумация (изкл. горивата)".

През периода януари - април 2011 г. са изнесени стоки общо за 12.5 млрд. лв. и спрямо съответния период на предходната година износът се е увеличил с 50.4%.

През април 2011 г. общият износ възлиза на 3.1 млрд. лв. и нараства с 35.4% спрямо същия месец на предходната година.

През периода януари - април 2011 г. в страната са внесени стоки общо за 13.5 млрд. лв. (по цени CIF), или с 27.4% повече спрямо същия период на предходната година.

През април 2011 г. общият внос се увеличава с 20.5% спрямо същия месец на предходната година и достига 3.7 млрд. лева.

Общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) е отрицателно през периода януари - април 2011 г. и възлиза на 1 041.0 млн. лв., което е с 1 273.1 млн. лв. по-малко от салдото за първите четири месеца на 2010 година. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и възлиза на 243.7 млн. лева.

През април 2011 г. общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) е отрицателно и възлиза на 564.4 млн. лева. По цени FOB/FOB салдото също е отрицателно и достига 346.5 млн. лева.