Леко съживяване на сектора на недвижимите имоти се наблюдава през последните месеци във Варна. Това заяви за радио „Фокус" - Варна Валентин Вълев, председател на Камарата на строителите в България (КСБ) - областно представителство - Варна. Въпреки това обаче в сравнение със същия период на 2009 и 2010 година се наблюдава спад. Вълев обясни, че в момента има леко раздвижване на пазара и определи изминалите месеци, като напълно „мъртви" откъм търсене и продаване.

В момента раздвижването в сектора се дължи преди всичко на руснаците, които успоредно с почивката си търсят и изгодни имоти по Черноморието. Специалистът коментира, че основното търсене всъщност освен от руските граждани, но и от българи, които търсят ниско бюджетни и възможно най-евтините жилища.

По отношение на строителството Вълев добави, че по принцип летният сезон е и сезонът на строителството, като вече се наблюдава раздвижване и на този сектор. Той уточни, че ако се сравнят изминалите месеци със същия период на 2010 година определено се наблюдава спад. Специалистът отбеляза, че в никакъв случай не може да се твърди, че кризата е отминала, но подчерта, че до събаряне на сгради, в това число и на хотели, няма да се стигне, независимо публикациите в медиите.

„Тук говорим за много сериозни инвестиции от порядъка на милиони евро и когато се събори даденият хотел, просто инвестицията му заминава. Това с бутането скоро няма да стане", категоричен бе Валентин Вълев.

Що се отнася до това, какво точно се строи към момента във Варна и региона председателят на Строителната камара в града заяви, че няма информация за масово строителство на хотели, като е възможно такива да се строят, но уточни, че става въпрос за малки обекти.

Във Варна в момента се строят предимно жилищни сгради, като цените са много ниски, в порядъка на 500-600 евро на зелено. Вълев коментира, че става въпрос за сгради в Цветния квартал, „Възраждане", широк център и т.н. Независимо кризата изключително високи си остават цените на квадрат в „Гръцката махала". Според Валентин Вълев ниските цени в останалите части на града често привличат клиенти, които си закупуват жилища, които са все още в строеж. „Това е много опасно, но понеже хората нямат пари се хващат с такива жилища", заяви строителния специалист.

Източник: Фокус