Молбите за помощи при безработица във Великобритания са нараснали с повече от очакваното през май, а ръстът на заплатите се забавя, информира Bloomberg.

Броят на молбите за помощи при безработица на Острова е скочил с 19 600 в сравнение с април, когато са нараснали с 16 900 показаха официалните статистически данни. Предварителните очаквания на икономистите бяха за ръст в броя на молбите от 6 500.

Ръстът на заплатите, с изключение на бонусите, пък се забавя до 2% в последните три месеца до април, което е най-малкото повишение от тримесечието до август.

Ръстът в броя на молбите за помощи през май е бил най-голям от юли 2009 г. насам. Част от увеличението се дължи на промените в правилата за изплащане на помощите, които се отразяват на броя им.

Вчера отделни данни показаха, че инфлацията във Великобритания остава на ниво от 4.5% през май, или най-високото от октомври 2008 г. Ръстът на заплатите, с изключение на бонусите, е намалял до 2% за трите месеца до април, в сравнение с 2.1% през първото тримесечие.

След излизането на данните за заетостта британският паунд поевтиня и се разменяше срещу 1.6290 долара към 12:20 часа българско време в сравнение с около 1.6360 преди това.