Със 105 гласа „за" депутатите приеха на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за устройството на държавния бюджет, въвеждащ дефицит от максимум 2 % в бюджета .

Обсъжданите промени в Закона за устройството на държавния бюджет не са големи, но са важни. Това каза при обсъждането на промените в Закона за устройството на държавния бюджет Янаки Стоилов.

Според Стоилов с предлаганите промени се намалява ролята на фиска, при това се добавят все по-ограничените параметри на финансовата политика . Той посочи, че за период от пет години напред - Германия, която в последните години натрупа значителен дълг около 70%, предвижда промени в Конституцията.

Във Франция, където дискусията също е актуална на конституционно ниво, се прави разлика между разходите за функциониране и разходи за инвестиции, заяви Стоилов. По думите му във Франция се подкрепя ограничението на функционалните разходи, но не и на разходите за инвестиции. Трябва да се прави разлика между дефицита, който просто увеличава текущите разходи, заяви Стоилов.

Той посочи, че при условия, че не се задава нова рецесия - предлаганите законодателни промени са превантивна мярка.

Според него съществува риск и затова е необходимо финансовия министър Симеон Дянков да се направи анализ от управлението на БНБ колко от търговските банки се позволява да кредитират търговски дружества. По думите на Стоилов това не е другояче - освен източване на финансов капитал за корпоративни цели.

Министърът на финансите Симеон Дянков пристигна в пленарна зала във връзка с обсъждането на финансовия пакт, чиито основи се полагат с промените в Закона за устройството на държавния бюджет с дефинирането на бюджетен дефицит не повече от 2%

Източник: Фокус