Въпреки спада на цените в Япония, четири японски градове заеха челните редици в топ 10 класацията за най-скъпите градове за живот на чужденци, съставена от ECA International . Стандартът на живот на чужденците в голяма степен зависи от инфлацията, достъпността на стоките и колебанията на валутите, отчитат от компанията, която следи 127 стоки и услуги в 400-те най-големи градове на света.

Токио остава най-скъпият град в Азия и света. Въпреки факта, че Япония е единствената азиатска страна, в която животът е поевтинял, укрепването на йената я прави твърде скъпа страна за чужденци.

Още три японски градове се наредиха сред най-скъпите в света, като Нагоя е на трето място. Йокохама - на пето, а Кобе- на девето.

Втори се нареди Осло. Норвегия е страната, която единствена успява да съперничи на Япония по скъпотия, като друг норвежки град Ставангер зае четвърто място.

В Европа най- много е поскъпнал животът в Швейцария. Силният франк отреди на Цюрих шесто място, след като той бе десети в класацията през миналата година. Женева е на осма позиция , Берн - на десета.

Столицата на Ангола Луанда е най-скъпият град в Африка

В Близкия изток за най-скъпо място бе посочен Тел Авив (29-то място в глобалния списък).

Сред градовете в Северна и Южна Америка, на първо място по издръжката на живота за чужденци е Каракас (15-ти в списъка), Венецуела, заради съчетанието на висока инфлация и изкуствено силна валута.

В Северна Америка лидер по цени е Ванувър (37-и в глобалната класация).

Отслабването на еврото обаче допринесе за спада на много страни от паричен съюз в класацията. Берлин е спаднал от 25 до 35-о място, Брюксел - от 24 до 39-то, Париж - от 16 до 20.

Най-силно пък е поскъпнал Сидни заради укрепването на австралийския долар. Той се премести от 29 на 16 място.