Щатският индекс S&P 500, който се приема като барометър за представянето на световните пазари, е на крачка от преодоляването на 200-дневната си пълзяща средна величина, което ако се случи би дало един сериозен „мечи сигнал".

Над 200-дневната си средна величина индексът се е търгувал от девети октомври 2010 година насам, или 193 търговски сесии, припомня финансовото издание bespokeinvest.com.

При нивото си от 1 264 пункта, където се търгуват фючърсите на индекса преди старта на щатската търговия в последния ден от седмицата, индексът приложи само на 6 пункта от 200-дневната си средна величина.

За сравнение 50-дневната пълзяща средна е силно нагоре при 1 323 пункта.

Традиционно спад на цената под 200-дневната величина се приема като сериозен мечи сигнал за средносрочното движение, потвърждението на който се случва при спад и на 50-дневната такава под посочената линия.

Възможно е разбира се слизане да не настъпи, или да е за много кратък период, което би се приело като фалшив мечи сигнал, или „капан за бикове".

До голяма степен понижението на индекса се предопределя и от случващото се отвъд Океана и по-специално на Стария континент.

Опасността и тревогите идват от Гърция, като все повече анализатори коментират, че дефолт на страната ще засегне сериозно всички световни финансови пазари, включително и американския такъв.

Нездравословното състояние на пазара на труда във водещата световна икономика, както и отпадането на правителствените стимули, са други причини предопределящи понижението.

Изминалата седмица бе шестата поредна такава на спад за индекса, което се е случвало едва няколко пъти в дългогодишната история на широкия индикатор.