Европейската комисия опроверга съобщенията, че има намерение да наложи директно управление от Брюксел на еврофондовете за България.

Тон Ван Лиероп, говорител на комисаря по регионалната политика Йоханес Хан, заяви пред БНР:

Управлението на парите от еврофондовете е работа на страните-членки и това е много ясно регламентирано във всички правила и регулации за регионалната политика и структурните фондове: че съответните държави са тези, които подбират и управляват проектите си. Разбира се, ако дадена държава поиска, ние ще работим с нея и ще й окажем техническа помощ при обработването и придвижването на проекти, но водещата роля в управлението им е за страните-членки."

По-рано германският евродепутат от гръцки произход Йорго Хадзимаркакис изрази позиция, че Румъния, България и Гърция трябва да поверят администрацията на еврофондовете на чуждестранни експерти.

В интервю за информационния сайт "ЮрАктив" Хадзимаракис, който е член на либералната група в Европейския парламент, изтъкна, че трите страни имат нужда от антикорупционна програма. По думите му проблемът идва от неспособността на министрите да дават предложения, да работят по програми и да се справят с проблемите в страните им.

Всички тези страни имат един проблем: твърде горди са, казват, че това би намалило суверенитета им, макар че не смятам, че случаят е такъв. Мисля, че трябва да мислим отвъд гордостта. Разбирам, че Гърция е много чувствителна, когато става дума за национална гордост. Но трябва да се разбере, че младите хора не може да чакат за работа, само защото министрите са горди", подчерта Хадзимаркакис.

Източник: БНР