Минималната работна ще бъде увеличена от 240 на 270 лева от 1 септември. Това обяви след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от Фокус. За увеличението на вдовишките пенсии ще се проведе второ заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество на 5 юли.

Пламен Димитров заяви, че двата синдиката и КРИБ са останали на различни позиции. Ние продължаваме да не сме съгласни с тази дата, заяви Димитров. Той посочи, че приемат размера от 270 лв. като междинна стъпка и в бюджетна процедура 2012 г.

Ще продължат да искат увеличение на минималната работна заплата от 1 януари 2012 поне на 290 лв. Пламен Димитров заяви, че са изразили несъгласие с начина, по който се третират техните предложения в НСТС.

Председателят на КРИБ Огнян Донев заяви още преди заседанието, че камарата е съгласна с увеличение на минималната работна заплата от 240 на 270 лв. Няма толкова голямо значение дали увеличението ще е с месец по-рано или по-късно. Наистина, има една част от българския бизнес, която заплаща труда под масата и тази група, която е в сивия сектор, ще бъде потърпевша от вдигането на минималната работна заплата, посочи Донев.

Предложението на правителството включва минималната работна заплата да бъде увеличена с 30 лв. и да стане на 270 лв., а вдовишките пенсии да се вдигнат с 6.5 %, тоест от 20 % - на 26.5 % от пенсията на починалия съпруг.

Искаме голяма част от сегашните обвързаности с минималната работна заплата да отпаднат, но това ще бъде разгледано на следващото заседание на НСТС, коментира след заседанието финансовият министър Симеон Дянков .