Лидерите на ЕС се споразумяха да помогнат на Гърция, но в замяна на въвеждане на бюджетни съкращения, които ще бъдат гласувани в парламента през следващата седмица.

„Това е не само зелена светлина, но също и позитивен знак за бъдещето на Гърция", коментира министър председателя на нашата съседка, цитиран от Bloomberg.

Следващата стъпка за спасяването на Гърция от обявяване на невъзможност да плаща дълга си, е приемането на пакет от мерки за съкращаване на 78 млрд. евро дефицит.

Последните действия от страна на европейските лидери за разрешаване на гръцката криза дойдоха, след като облигациите на затруднените страни поевтиняха.

Сигнал за тревога бе даден и от изказани опасения от щатски и канадски специалисти, че дълговата криза в Европа застрашава ръста на световната икономика.

Двудневната среща на европейските лидери, на която се обсъждат мерките за Гърция приключва днес, като се очаква последно одобрение от президента на Европейската централна банка.

Вчера дискусиите бяха доминирани от темата за Гърция и 110-те млрд. евро дългове през изминалата година.

Европейските лидери се обърнаха и към опозицията в страната да е солидарна с необходимите мерки. „Всички трябва да са обединени", заяви немският канцлер - Ангела Меркел. Това е подействало в Португалия, в Ирландия и се очаква да работи и в Гърция, според канцлера.

Еврото се насочва към трета поредна седмица на понижение спрямо долара, вследствие на опасенията от кризата в Гърция.

Вчера единната валута се понижи моментно до 1.4120, но впоследствие върна голяма част от спечеленето и рано тази сутрин се разменя на нива от 1.4265.

Еврото отбеляза вчера нов исторически мининум спрямо швейцарския франк, при ниво от 1.1845. Единната валута обаче, съумя да възстанови голяма част от поевтиняването си и тук, като се търгува на ниво около 1.1950.

Паундът бе другата валута регистрирала историческо дъно спрямо швейцарската валута. Тук най-ниската достигната стойност бе при ниво от 1.3350, като в момента един паунд се разменя за 1.3420 франка.

Доларът се търгува в относително тесни граници спрямо йената, в диапазона 80.39-80.60.