Както стана ясно по-рано тази седмица фондът GSV Capital е закупил 225 000 акции на социалната мрежа Facebook при средна цена от 29.28 долара за брой, което определя на компанията пазарна стойност от около 70 млрд. долара, пише Forbes.

Акциите на компанията са поскъпнали с около 40% откакто новината излезе.

Тези 70 млрд. долара са с 40% повече от 50-те млрд. пазарна капитализация, която от Forbes са приели за Facebook, когато са изчислявали състоянието на шестимата милиардери от компанията през февруари за годишната си класация на най-богатите хора в света.

По това време от Forbes изчисляват, че състоянието на Марк Закърбърг въз основа на 24-процентния му дял в компанията възлиза на 13.5 млрд. долара. Днес въз основа на новите данни богатството на Закърбърг, което е основно на хартия скача до над 18 млрд. долара. Останалите милиардери от Facebook Дъстин Московиц, Едуардо Саверин, Шон Паркър, Питър Тийл и Юри Милнер също са станали по-богати.

В настоящата ситуация Закърбърг може би е третият най-богат ръководител на технологична компания в света след Бил Гейтс (Microsoft) и Лари Елисън (Oracle). Закърбърг изпревари Стив Джобс от Apple през миналата есен, а сега вече се нарежда и преди съоснсователите на Google Сергей Брин и Лари Пейдж. Акциите на Google са поевтинели с около 17% откакто Forbes са изготвяли тяхната класация. Състоянията на двамата съоснователи на Google в момента се смята, че са намалели до около 17 млрд. долара, в сравнение с 19.8-те млрд. долара публикувани в класацията на Forbes.

Преди време се появиха информации, че Facebook вероятно ще излезе на борсата до първото тримесечие на 2012 г., а след IPO-то пазарната стойност на компанията може да достигне 100 млрд. долара. Ако тези прогнози се сбъднат, състоянието на Марк Закърбърг ще скочи до 24 млрд. долара, а той ще стане един от 20-те най-богати в света.